وقتی سنتان بالاتر میرود بدن دیگر توانایی دوران جوانی را در جذب و استفاده از پروتئین غذاها ندارد و این امر روی تولید کلاژن در بدن تأثیر میگذارد. میزان کلاژن از سن ۲۵ تا ۳۵ سالگی ۵/۱ درصد در بدن کم میشود اما در سن ۴۵ سالگی ناگهان تا ۳۵ درصد در بدن افت میکند. کمبود کلاژن روی حفظ و ترمیم بافتها، شرایط پوست، ناخنها و حتی بیماریهای قلبی و دردهای دیگر تأثیر میگذارد که همه موارد فوق بر اثر بالا رفتن سن ایجاد میشوند. به همین خاطر، به ذخیره سازی کلاژن توجه خاصی شده است.
افراد جامعه معمولا بعد از شنیدن واژه کلاژن به یاد پوست و موی خود می افتند. در حقیقت کلاژن یکی از پروتئین های ضروری و مورد نیاز بدن و از جمله ترکیبات اصلی بخش هایی نظیر پوست، مو، غضروف، تاندون ها، استخوان و عضلات به شمار می آید
تولید کلاژن هر سال حدود ۱٪ کاهش می یابد، زمانی که شما ۲۰ ساله می شوید و این سرعت بعد از یائسگی حتی بیشتر می شود. علاوه بر پیری و یائسگی، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش همچنین به کاهش تولید کلاژن کمک می کند.
کلاژن مسئول بسیاری از عملکردهای بیولوژیکی در بدن است و در بافتهای پوست و ماهیچه مهمترین نقش را دارد.
یکی از عملکردهای مهم این پروتئین حفظ حالت الاستیسیته پوست است. اگر میزان سنتز این پروتئین در پوست کم شود سختتر به حالت اولیه برمیگردد و چروکها کمکم تشکیل میشوند. بنابراین بسیاری از مردم در سراسر دنیا از مواد غذایی مفید یا مکملهای حاوی این پروتئین برای جلوگیری از چینوچروک استفاده میکنند.
کلاژن علاوهبر مکملهای متنوعی، که در داروخانهها، موجود است در مواد غذایی مانند استخوان قلم گوسفند یا گاو هم وجود دارد.
همه ی انواع کلاژن ابتدا به شکل پروکلاژن ساخته می شوند. به این ترتیب که دو آمینو اسید پرولین و گلایسین به کمک ویتامین C با یکدیگر ترکیب می شوند و پروکلاژن را می سازند، بنابراین بدن به طور طبیعی کلاژن را تولید می کند و ما می توانیم با دریافت مقدار مناسبی از مواد مغذی، به بدن در ساخت این پروتئین مهم کمک کنیم. این پروتئین در درم یا لایه میانی پوست به تشکیل یک شبکه فیبری از سلول ها به نام فیبروبلاست کمک می کند که سلول های جدید روی آن رشد می کنند. این عمل باعث جوانسازی پوست می شود
مصرف مکمل های کلاژن
مصرف مواد مغذی که از رشد کلاژن حمایت می کنند، از جمله مواد غنی از ویتامین C ، گلیسین، مس و پرولین
خودداری از فعالیت هایی که به کلاژن آسیب می رساند، مانند سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض بیش از حد اشعه ماوراء بنفش
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
هیدراته ماندن
بازسازی پوست با لیزر CO2
پرولین سفیده تخم مرغ، جوانه گندم، لبنیات، کلم، مارچوبه و قارچ حاوی آمینو اسید پرولین هستند.
گلایسین پوست مرغ و ژلاتین منابعی غنی از آمینو اسید گلایسین می باشند.
مس مس که در فعال کردن آنزیم واکنش ساخت کلاژن نقش دارد در دانه کنجد، پودر کاکائو و عدس یافت می شود.
ویتامین C ویتامین C که در انواع مرکبات و سبزی ها وجود دارد، در کنار هیالورونیک اسید از مواد ضروری برای ساخت کلاژن در بدن است.
مصرف کلاژن به تسکین درد مفاصل کمک می کند. این پروتئین یکپارچگی غضروف را حفظ می نماید. هرچه سطح آن در بدن کاهش یابد خطر ابتلا به اختلالات مرتبط با مفاصل بیشتر می شود. وجود کلاژن کافی در بدن پوکی استخوان را به تاخیر می اندازد. مصرف مکملی حاوی 10 گرم از این ماده به مدت دو سال به مفاصل آرامش می دهد و درد آن ها را آرام می کند. مصرف این پروتئین به ورزشکاران نیز توصیه می شود.
میوههایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپ فروت، کیوی، پاپایا، انگور سفید، بلوبری، توت فرنگی و تمشک جزو میوه های سرشار از ویتامین C هستند و افزایش میزان کلاژن نقش مهمی دارند. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود که اثرات مخرب رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. به همین دلیل نیز باعث حفظ جوانی و شادابی پوست شده
استرس باعث اختلال در سلامت پوست و تشکیل خطهای عمیق در ناحیه صورت میشود.
قرارگرفتن در معرض اشعه خورشید به مدت طولانی و بدون استفاده از ضدآفتاب، کلاه یا عینک
ماندگاری آرایش و آلودگی روی سطح پوست بخصوص هنگام خواب
کمبود ویتامینهای ضروری و آنتیاکسیدانها
مصرف دخانیات و مواد الک
عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات
مصرف کرم در کلاژن سازی پوست