مقدمه
کوآنزیم Q10 عملکردهای مهمی در بدن دارد و از آنجایی که افراد مبتلا به برخی بیماریها مانند بیماری قلبی، اختلالات مغزی، دیابت و سرطان با سطوح پایین CoQ10 مرتبط است، محققان علاقهمند شدهاند تا دریابند آیا مکملهای CoQ10 ممکن است مزایای سلامتی داشته باشند یا خیر.
بنابراین در این مقاله آپ ریمو سعی شده تا شما را با این ماده مهم در بدن بیشتر آشنا کنیم
دلیل کمبود کوآنزیم Q10 در بدن
کمبودهای تغذیهای، مانند کمبود ویتامین B6
نقص ژنتیکی در سنتز یا استفاده CoQ10
افزایش تقاضای بافتها در نتیجه بیماری
بیماریهای میتوکندری
استرس اکسیداتیو ناشی از افزایش سن
عوارض جانبی درمان با استاتین
بیماریهای میتوکندری
استرس اکسیداتیو ناشی از پیری یا کهولت سن
کوآنزیم Q10، که به نامهای دیگر همچون یوبیکینون، یوبیدکارِنون و کوآنزیم Q نیز شناخته شده و اختصاراً CoQ، CoQ10 و Q10 نوشته میشود، یک بنزوکینون است که در آن حرف Q به گروه شیمیایی کینون و عدد ۱۰، به تعداد زیرواحد شیمیایی ایزوپرنیل اشاره میکند. کوآنزیم کیوتن (CoQ10)، اولین بار توسط Crane و همکارانش در سال 1957 در میتوکندری قلب گاو یافت شد
instagram.com/up.microblad
پاک کردن راحت تتو و همچنین آنزیم تراپی و پاکسازی و فیشیال اختصاصی پوست در رشت
http://upremove.ir
09200786766
آنتی اکسیدان و Q10
آنتی اکسیدان ها موادی می باشند که به بدن در مقابله با اثرات مخرب رادیکال های آزاد کمک می کنند، ویتامین E، ویتامین C و کیوتن از جمله مواد آنتی اکسیدان می باشند.
رادیکال های آزاد و یا همان اتم های آزاد اکسیژن زمانی تولید می شوند که بدن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید، آلودگی هوا، مواد شیمیایی، دود سیگار، استرس قرار می گیرد. همچنین زمانی که بدن به واسطه واکنش های بیوشیمیایی مواد غذایی را به انرژی تبدیل می کند و یا هنگام ورزش و یا هر فعلی که منجر به تولید و مصرف انرژی شود مقداری رادیکال آزاد تولید می گردد.
آنتی اکسیدان قوی
کیوتن در بدن به عنوان عنصر آنتی اکسیدان بسیار قوی عمل میکند. علاوه بر این، کیوتن تنها آنتی اکسیدان محلول در چربی است که به طور طبیعی توسط بدن انسان ساخته میشود و مورد استفاده سلولها قرار میگیرد. اما بالا رفتن سن و کاهش توان بدن برای تکثیر سلولها، سطح کیوتن طبیعی بدن شما را کاهش مییابد.
اگرچه مقداری کیوتن در برخی غذاها مانند بادام زمینی، کلم بروکلی و ماهی وجود دارد، اما تنها 25 درصد از کیوتن مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی تامین میشود. دریافت این کوآنزیم به صورت فعال و قابل استفاده، از مواد غذایی بسیار دشوار است
عواملی که سطح Q10 را در بدن کم میکند
افزایش سن
داروهایی که برای کاهش کلسترول استفاده می شوند مثل مصرف استاتین
جهش های ژنتیکی که بر تولید Q10 تاثیرگذار هستند
توجه داشته باشید که کمبود Q10 می تواند بیماری های زیادی را به همراه داشته باشد، از جمله:
بیماری قلبی
سرطان
بیماری آلزایمر
مکمل کوآنزیم Q10 برای حفظ سلامت قلب، کنترل قندخون و فشارخون در افراد دیابتی مفید است لذا به بیماران دیابتی توصیه می شود که قبل از مصرف کوآنزیم 10 با پزشک مشورت کنند.
Q10 به درمان نارسایی قلبی کمک میکند
نارسایی قلبی اغلب نتیجه سایر بیماری های قلبی مانند بیماری عروق کرونر یا فشار خون بالا است
این شرایط می تواند منجر به افزایش آسیب اکسیداتیو و التهاب وریدها و شریان ها شود
مصرف کوآنزیم Q10 قبل از جراحی قلب بویژه جراحی بایپس و پیوند قلب می تواند آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد را کمتر کند، عملکرد قلب را تقویت کند و از بی نظمی تپش قلب در طول احیا بکاهد. از مصرف خودسرانه هرگونه مکمل قبل از جراحی اجتناب کنید اما درصورت لزوم می توانید با پزشک مشورت کنید.
کوانزیم Q10 عملکرد سیستم ایمنی را در افراد مبتلا به اچ.آی.وی یا ایدز بهبود می دهد
حرکت اسپرم را افزایش داده و باروری مردان را بهبود می بخشد.
برای درمان بیماری پارکینسون مفید است
توان و قدرت افراد دچار آنژین را برای انجام ورزش افزایش می دهد
برای پیشگیری از میگرن مفید است
کوانزیم Q10 در ماهی سالمون و تن، جگر و غلات کامل یافت می شود. با مصرف این مواد غذایی می توان نیاز بدن به کوآنزیم را برطرف کرد اما مصرف مکمل کوانزیم Q10 نیز برای حفظ سلامتی بدن مفید می باشد.
کوانزیم به شکل کپسول ژلی، اسپری، کپسول و قرص در بازار موجود است. از کوانزیم در مواد آرایشی نیز استفاده می شود.
Q10 در چه سن و چگونه مصرف شود؟
بهترین دوز مصرف کوانزیم 10 در افرادی با سنین 19 سال به بالا 30 تا 200 میلی گرم است. کوانزیم ژلی جذب بهتری نسبت به کپسول و سایر اشکال آن دارد. دوزهای بالاتر برای بیماری های خاص تجویز می شود.
کوآنزیم 10 یک ماده محلول در چربی است لذا باید با غذاهای چرب مصرف شود تا بدن بتواند آن را بخوبی جذب کند. مصرف کوآنزیم در شب به افزایش توان و قدرت بدن کمک می کند.
کوانزیم Q10 تاثیر داروهای وارفارین (کامودین) یا کلوپیدیگرل (پلاویکس) در رقیق کردن خون را کاهش می دهد. درصورت مصرف داروهای رقیق کننده خون و قبل از مصرف مکمل کوانزیم با پزشک مشورت کنید.