ترکهای پوستی به شکل شکافهای سفید یا کبود رنگی در نواحی مختلف پوست وجود دارند. این ترکها میتوانند زیبایی پوست شما را کاهش دهند و به همین دلیل است که ما در آپ ریمو به بررسی دلایل ایجاد آن خواهیم پرداخت.
پوست بدن از لایههای مختلفی ساخته شده است و متناسب با نقاط مختلف بدن و تحرک پوست در آن قسمت، دارای ضخامتهای متفاوتی است. مثلا پوست ناحیه پلک یکی از نازکترین و پوست ناحیه پاشنه پا یکی از ضخیمترین نواحی پوست محسوب میشوند. برخی از مناطق پوست، تحت کشش قرار دارند مثل پوست نزدیک مفاصل و در بعضی نقاط دیگر پوست اغلب ثابت است و حرکتی ندارد.
ترک های پوستی که با نام استرچ مارک یا استریا نیز شناخته می شوند، معمولا ترک های پوشتی قرمز و یا مایل به سفید هستند و بر روی نقاط خاصی از بدن ایجاد میشوند
ترکهای پوستی اغلت در بانوان بعد در طول دوره بارداری و در دیگر افراد بر اثر تغییر وزن ناگهانی ایجاد میشود که به آن استرچ مارک یا استریا نیز میگویند. برخی از ترکهای پوستی اغلب ممکن است با گذشت زمان ناپدید شوند. اگر شما جز آن دسته از افراد هستید که نسبت به از بین رفتن ترکهای پوستی بدنشان ناامید هستند و بر این باورند که ترک پوستی یا استرچ مارک درمانی ندارد؟
در ادامه با آپ ریمو همراه باشید
۹۰ درصد زنان در طول بارداری دچار ترک پوست میشوند، اگرچه این مشکل برای مردان و زنان و نوجوانان نیز اتفاق میافتد. این مشکل اغلب در طول دورههای رشد و تغییرات جسمانی مانند افزایش وزن زیاد، بلوغ و عضلهسازی بیش از حد بروز میکند.
درمانهای خانگی و داروهای درمانی فوقالعاده ای در دسترس هستند که میتوانند به درمان ترک پوستی یا حتی پیشگیری از ترک کمک کنند.
تغییرات هورمونی در زنان سبب عدم تعادل در فیبروبلاستها (سلولهای تولید کننده الاستین و کلاژن) میشود که این امر منجر به کاهش تعداد و کیفیت فیبرهای کلاژن و الاستین میگردد. در نتیجه پوست فیبرهای کلاژن، دچار پارگی شده و پوست حالت ترک خوردگی پیدا میکند.
وراثت نیز در پیدایش استریا نقش دارد. استریا در نژاد قفقازی بیش از سایر نژادها دیده میشود. از نظر ظاهری این ترکها در ابتدا قرمز تا بنفش رنگ هستند ولی با گذشت زمان به تدریج سفید رنگ میشوند.و عمیق تر مشوند در مورد ترک های پوستی توجه داشته باشید از همان زمان اولیه که این ترکعا بنفشند به فکر درمانشان باشید چون در صورت تغییر شکل و گذشت زمان درمانشان سخت یا تا جایی غیر ممکن میشود
این ترکها در شکم، پهلو، ران، باسن، سینه ها، بازوها بیشتر نمایانند
در صورت بروز این بیماری پوستی، پوست به شدت خشک شده و باعث قرمزی و خارش بر روی پوست خواهد شد؛ و ترک خوردگی به طور واضح بر روی پوست قابل مشاهده خواهد بود. افزایش وزن: اگر فرد در مدت زمان کوتاهی دچار افزایش وزن شود؛ این امر موجب ایجاد ترکهای پوستی خواهد شد. پسوریازیس: این بیماری یک نوع اختلال عملکرد سیستم ایمنی است؛ که موجب رشد سریع سلولهای پوست و پوسته پوسته شدن پوست خواهد شد.
خشکی پوست، شایعترین دلیل ایجاد ترک در قسمتهای مختلف پوست است. پوست در حالت طبیعی و سالم خود، دارای مقداری روغن و رطوبت است؛ اما درصورتیکه به هر دلیلی مقدار این دو ماده طبیعی در بدن تغییر کند، پوست خشک و در آخر روی آن ترکهای مختلفی ایجاد میشود. دلایل خشکی پوست عبارت هستند از:
هوای سرد
مواد شیمیایی
داروها
رطوبت بیشازحد
در دنیا درمان قطعی و صد در صد در این خصوص مطرح نشده است، اما با ترکیب روش های مختلف مانند کربوکسی تراپی، لیزر co2 فرکشنال، میکرونیدلینگ و … می توان بین ۱۰ تا ۶۰ درصد برخی از آنها را درمان کرد. جهت تشخیص اینکه ترک های ایجاد شده بر روی پوست شما قابل درمان هست یا خیر؟ و یا آیا درمان قطعی ترک های پوستی امکان پذیر می باشد یا خیر، باید از نزدیک معاینه شوید.
البته ترک های پوستی که هنوز قرمز هستند و سفید نشده اند، شانس بیشتری برای درمان دارند.
پاشنههای ترکخورده یک عارضه شایع دیابت نوع 1 و نوع 2 است. این بیماری میتواند منجر به نوروپاتی دیابتی یا آسیب عصبی ناشی از دیابت شود. در این بیماری، اعصاب بدن قادر به کنترل رطوبت پوست نبوده و خشکی و ترکخوردگی ایجاد میشود. خصوصاً روی پاها. علائم دیگر نوروپاتی دیابتی عبارتاند از: بیحسی در پا یا دست، درد در پا یا دست و ضعف مچ پا.
اغلب زنان معمولاً پس از دوران بارداری از ترک های پوستی رنج می برند، اما این مورد تنها دلیل آن نیست و مردان نیز ممکن است به آن دچار شوند. ترک های پوستی به دلیل افزایش و یا کاهش ناگهانی وزن رخ می دهند. محصولات طبیعی بسیاری وجود دارند که می توانند به کاهش و یا حتی از بین بردن این ترک های پوستی کمک کنند. با این حال، دست یابی به این هدف به داشتن یک برنامه ی منظم و دقیق مراقبت از پوست بستگی دارد
ترکهای پوستی بر اثر کاهش سطح کلاژن در پوست اتفاق میافتد و برخی از کرمهای بی کیفیت میتوانند موجب کاهش سطح کلاژن پوست شوند.
شی باتر نقش مؤثری در درمان ترک پوستی دارد. از آن میتوان برای یکسانسازی پوست با قسمتهایی که دچار ترک پوستی شدهاند و همچنین برای جای جوش استفاده کرد. شی باتر برای کاهش اثر ترکهای سفید مؤثرتر هست. ترکهای سفید به ترکهایی گفته میشود که به دلیل افزایش سن یا چاقی اتفاق میافتند. هر چه شی باتر طبیعیتر باشد اثر آن بیشتر است. به طور کلی میتوان گفت شی باتر یک راه مناسب برای درمان ترک پوستی ناشی از چاقی است.
تریتینوِیین در درمان ترک پوستی زنان
یکراه ساده برای درمان ترک پوستی به روش پزشکی توسط تراشیدن یا لایهبرداری پوست است. در این روش سلولهای مرده پوست جدا میشوند و رشد سلولهای جدید رخ میدهد. لایهبردارهای شیمیایی نیز اثر مشابهی دارند و با جدا کردن لایه مرده سطح پوست رشد و ترمیم پوست جدید را سرعت میبخشند. البته استفاده زیاد از این موارد ممکن است سبب خشکی پوست شود بنابراین کرم مرطوبکننده مناسب را بهطور مستمر استفاده نمایید.
زنان باردار که درناحیهی سینه و شکم دچار ترک پوستی خواهند شد. افرادی با اضافه وزن زیاد و چاقی دچار این ترکهای پوست خواهند شد. نوجوانان نیز به دلیل رشد و سن بلوغ، بر روی سینه و باسن و ران خود دچار استریا خواهند شد.
ابتدا این علائم بسته به نوع و رنگ پوست، به صورت رگه های چرمی و براق ایجاد می شود که می توانند به رنگ قرمز، بنفش، صورتی، قرمز مایل به قهوه ای یا قهوه ای تیره باشند. در نهایت رگه ها محو و صاف می شوند و تمایل دارند با گذشت زمان به یک رنگ نقره ای تغییر کنند
ترکهای پوستی حتی ممکن است پس از زایمان نیز ایجاد شوند. در بعضی از افراد اولین بارداری بدون ایجاد ترکهای پوستی طی میشود ولی در بارداریهای بعدی بیمار دچار این مشکل خواهد شد
مواد غذایی حاوی زینک، پروتئین، ویتامین D وE وC مصرف کنید.
بهداشت را خوب رعایت کنید.
پوست خود را مرطوب نگه دارید.
از نواحی بدن با پوست نازک در برابر عواملی که خشکی را تشدید میکنند، مانند قرار گرفتن در معرض آب غیرضروری، گرما، اصطکاک یا محرک ها محافظت کنید.
مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید.
از شستشوی بیش از حد نواحی آسیب دیده خودداری کنید.
ترکهای پوستی خفیف تا متوسط را نیز میتوان با لیزر Q-switched NDYAG درمان کرد و ترکهای پوستی قدیمی را با لیزر فرکشنال co2 میتوان درمان نمود. لیزر فرکشنال برای کسانی که تازه متوجه نشانههای قرمز یا بنفشرنگ در بدنش شدهاند (ترکهای پوستی) مناسب است. بهطور خاص برای زنان بارداری که رشد پوست سریعی دارند مؤثر است.برای درمان ترک پوستی لیزرهای متنوع و زیادی در بازار وجود دارد
تا بحال از لیزر برای درمان ترک پوستی استفاده کردید یا شنیدید؟
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به عنوان راهی برای احیاء پوست و افزایش تولید کُلاژن مقبولیت عام یافته است. PRP درمانی، پلاسمای غنی از پلاکت را که درست پیش از انجام اقدام درمانی از خون خود بیمار گرفته شده است مورد استفاده قرار میدهد.
علت ترک پوستی
دوران شیردهی
تغییرات هورمونی
شرایط سلامتی مانند پسوریازیس یا دیابت
کمبودهای تغذیه ای
آنژیوپاتی
بارداری
خارش بعد از بارداری
تغییرات شدید وزنی در زمان کوتاه
اما به نظر میرسد میزان بالاتر هورمونهای استروئیدی در بدن در این مورد نقشی داشته باشد. افراد دچار بیماری کوشینگ / Cushing بیش از افراد غیر مبتلاء به این عارضه مستعد این وضعیت هستند.
به صورت مشابه افرادی که داروهای استروئیدی مصرف میکنند یا کرمهای استروئیدی موضعی به کار میبرند ممکن است به احتمال بیشتری دچار مشکل ترک پوست شوند.