مقدمه
خارش و خشکی پوست، ریزش مو و شکنندگی آن، حالت زردرنگ افراد، گرمی پوست و تعریق زیاد بدن در بیماریهای کمکاری و پرکاری تیروئید مشاهده میشود که با درمان عوامل زمینهای، رفع خواهند شد
غده تیرویید در پائین و جلوی گردن قراردارد. هورمون هایی که توسط این غده تر
شح می شوند وظایف مختلفی بعهده دارند که از جمله این وظایف حفظ تعادل واکنش های شیمیایی و سوخت وساز در بدن انسان است. کم کاری تیرویید روی ارگانهایی مانند پوست و مو ، قلب ، مفاصل ، … و همچنین رشد و نموفرد تاثیر منفی می گذارد.
زمانی که متابولیسم بدن به علت تغییرات هورمونی تغییر میکند و از آنجا که یکی از عوامل مؤثر در متابولیسم بدن، هورمونهای تیرویید است با مشکلات پوست و مو روبهرو میشویم.
ذر ادامه با آپ ریمو همراه ما باشید
بسیاری از افراد تصور میکنند که آکنههای روی صورت، فقط به دلیل عدم تعادل هورمونهای استروژن، پروژسترون یا تستوسترون به وجود میآیند. البته این نوسانات هورمونی، علت اصلی بروز آکنه در دوران بلوغ هستند اما، در بزرگسالان، علت آکنه بیش از حد، ممکن است مربوط به اختلال عملکرد تیروئید و کم کاری تیروئید باشد.
غده تیروئيد با تولید هورمونهای تیروئید، ضامن حفظ سلامت کل بدن است. هورمونهای تیروئید، عملکردهای بیشماری از جمله سوخت و ساز بدن، تبدیل مواد غذایی به انرژی، تنظیم خواب و بیداری و… را تحت تاثیر قرار میدهند. اختلال در عملکرد تیروئید میتواند منجر به طیف گستردهای از علائم گردد. بنابراین تعجب آور نیست که عملکرد نادرست آن، عاملی در بروز آکنه و لکهای پوستی باشد
در این بیماری موها خشن ، خشک و شکننده شده و رشد آن کاهش می یابد. ریزش مو ممکن است به طور منتشر یا موضعی رخ دهد. موهای ابرو نیز به ویژه در ثلث خارجی آن دچار ریزش می شود. گرچه موهای بدن هم کم می شوند ولی ممکن است موهای کرکی در پشت ، شانه ها و دست و پا زیاد شود.
رشد ناخن ها هم در این بیماری کاهش یافته و ممکن است ضخیم و شکننده و دچار خطوط طولی و عرضی شوند.
در صورت کم کار بودن تیروئید روده نیز عملکرد درستی نخواهد داشت. همان طور که گفتیم هورمون های ترشح شده از این غده مهم (TH) در بدن، عملکردی بیشتر از تصور ما دارند؛ یکی از وظایف آن ها ایجاد اتصال محکم و مناسب بین سلول های معده و پوست بوده و در رشد سلول های مخاط روده نقش اساسی دارند. آن ها مانع ورود و خروج مولکول های اضافی به این دو عضو مهم بدن می شوند. اگر مخاط روده به درستی تکامل نیافته باشد و اتصالات سلولی از بین برود، مشکلات زیر در بدن به وجود می آید.
هر چه میزان آنتیبادیهای تیروئید در خون بیشتر باشد به همان اندازه، خطر ابتلا به اختلالات پوستی افزایش مییابد. در نتیجه، میتوان ادعا کرد که بین اختلالات خود ایمنی تیروئید (تیروئید کم کار)، آکنه و لکهای پوستی ارتباط مستقیمی وجود دارد.
رنگ پریدگی پوست : افرادی که مبتلا به کمکاری تیروئید هستند دارای علایمی از جمله رنگ پریدگی و رنگ متمایل به زرد هستند. خشونت صدا هنگام صحبت کردن و پف کردن پلکها و اطراف چشم از علایم دیگر کمکاری تیروئید است.
مواد مغذی و اکسیژن کمتری به سلول های پوستی می رسد و سم زدایی، ترمیم و بازسازی پوست با اختلال روبرو می شود. سلول های ناسالم تکثیر صحیحی نخواهند داشت، بنابراین بدن با التهابات شدید و بی پایان روبرو می شود.
زمانی که مشکل کم کاری تیروئید دارید، طبیعتا Th کمتری در بدن تولید می شود و با پایین آمدن متابولیسم سلول های پوستی، سلول ها سم کمتری را دفع می کنند و بدن را با چالش های بسیاری روبرو می کنند.
زمانی که دو مشکل بزرگ یعنی اختلال عملکرد روده و کاهش جریان خون در بدن وجود داشته باشد، آلودگی های بسیاری در قسمت های مختلف، از جمله درون سلول های پوست باقی می ماند و آن ها را بشدت آسیب پذیر می کند.
در این حالت بروز بیماری هایی مانند اگزما، پسوریازیس، خارش، خشکی و شکنندگی پوست، مو و ناخن که علائم پوستی تیروئید هستند، به وضوح در پوست دیده می شود.
اگر بدن نتواند سلول های قدیمی لایه بیرونی خود و یا سموم موجود بر روی پوست را به درستی دفع کند، توانایی تولید سلول های جدید و سالم را هم نخواهد داشت و استفاده از کرم ها و لوسیون های مختلف فقط مشکل را بیشتر کرده و هیچ تأثیر درمان کننده و معجزه آسایی ندارد.
فشیال شمال 09200786766
تعریق: به دلیل تولید بیش از حد کالری و نیز عدم تحمل گرما رخ میدهد.
شکستهشدن و جدا شدن ناخنها: پرکاری تیروئيد میتواند باعث جداشدن ناخنها از بستر و نیز نرمشدن آنها شود که به این حالت ناخن پلامر (Plummer’s nail) گفته میشود.
تیره شدن پوست: در مواردی که پرکاری تیروئید شدید است به دلیل تسریع متابولیسم کورتیزول، میزان هورمون ACTH افزایش مییابد که میتواند باعث تیره شدن پوست یا هیپرپیگمنتاسیون شود.
خارش و کهیر: در پرکاری تیروئید مخصوصاً در بیمارانی که مبتلا به گریوز هستند ممکن است دچار خارش پوست و کهیر شوند.
ویتیلیگو (پیسی) و آلوپسی آره آتا، از بیماریهای خودایمنی هستند که پوست و مو را درگیر میکنند و میتوانند در همراهی با پرکاری تیروئید دیده شوند.
نازک شدن موها از جمله نشانههایی است که در همراهی با پرکاری تیروئید دیده میشود.
ریشه مو در فولیکول قرار دارد و از همان جا رشد میکند. جای فولیکول هم در زیر پوست کف سر است.
رگهای خونی کف سر به ریشه موها غذا میرسانند و در نتیجه، سلولهای جدیدی ایجاد میشود و موها رشد میکنند.
موها از پوست کف سر بیرون میزنند و در مسیر، از غدد چربی عبور میکنند. این کار باعث میشود موها نرم و درخشان شوند.
مو مدتی به رشد و بلند شدن ادامه میدهد و با شروع چرخه رشد موهای جدید، میریزد.
زمانی که تولید و ترشح هورمون، به خصوص هورمون های T4 و T3 به هم بریزد، سایر فرآیندهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. رشد مو از ریشه هم یکی از همین فرآیندهاست. موها میریزند و شاید موهای جدید جایگزین نشوند. در نتیجه، موی سر و نواحی دیگر مثل ابرو نازک و کمپشت میشود.
موی سر افراد دارای کم کاری تیروئید، خشک و شکننده و دچار کاهش تراکم است و به عبارتی، دچار ریزش مو میشوند. به این ترتیب یکی از علل ریزش منتشر مو، کم کاری تیروئید است. همچنین بیمارانی که مبتلا به کم کاری تیروئید هستند، معمولا ریزش یک دوم موی خارجی ابرو دارند و زمانی که به ابروهای آنها نگاه میکنیم مشاهده میشود که دنباله ابرو آنها ریخته است و ابروی کوتاهی دارند